2015 Tábori értékelés

Nyári tábor KISINÓC – 2015

értékelés

 

A résztvevő gyerekek által, a táborozás végén kitöltött kérdőíve alapján az alábbi értékelést, véleményt kapta a tábor:

 

 1. A táborhelyszín kiválasztása jónak bizonyult.

A résztvevők 91 %-a volt elégedett ebben az évben a táborhelyszínt illetően. Ők kiválónak, illetve jónak minősítették. Csupán a 7 gyerek adott 3 osztályzatot a tábor helyszínére.

 

A résztvevő gyerekek zöme ugyan jónak minősítette a kisinóci táborhelyszínt, de az előző évi kunbaracsi táborhelyszín értékelésétől azért pár százalékkal elmaradt. Ennek oka talán az lehet, hogy már korábban is táboroztunk itt Kisinócon (többször volt itt nyári, illetve őszi tábor), míg Kunbaracs új táborhelyszín volt.

 

 1. A gyerekek az elhelyezésükkel (szobájukkal) is zömében elégedettek voltak.

A résztvevők 77 %-a 4-es, 5-ös osztályzatot adott a szobájukra. 17 %-a csupán 3-asra értékelte az elhelyezésüket. 4 %-a adott kettes osztályzatot a szobájukra, míg 2 fő elégtelenre minősítette.

 

Az előző évi értékeléshez képest az idei szobaelhelyezés jobb minősítést kapott, magyarázható ez azzal, hogy itt az épületen belül található fürdő, míg Kunbaracson különálló épületrészben volt. Ugyan két fő elégtelenre minősítette a szobát, de véleményünk szerint nem a szobával, hanem magával az egész táborozással volt gondjuk, mint első táborosok.

 

 1. A szobabeosztás, a szobatársakkal való kapcsolatot is jónak minősítették a gyerekek.

A gyerekek a szobabeosztással 79 %-ában elégedettek voltak – 4-es, 5-ös-re értékelték – míg a gyerekek 18 %-a csak 3-as osztályzatot, 1%-a 2-est, míg 2 fő elégtelent adott.

 

A szobabeosztás a legtöbb esetben kérésre történik, – ki, kivel szeretne egy szobába kerülni – amit idén sikerült is teljesítenünk. Az új táborosok szobabeosztásánál figyelembe vesszük a korosztályt, a baráti, rokoni kapcsolatokat is, azért, hogy minél könnyebben megtörténjen a beilleszkedés, az új barátok megtalálása. Sajnos azzal a két fővel szemben, akik erre is elégtelent adtak, nem tudunk mit kezdeni, hisz ők azok – név nélkül – akiknek sem a szoba, sem a szobatársak nem tetszettek.

 

 1. Jeles osztályzatot kapott az, hogy a tábor területén saját medencével rendelkeztünk.

A gyerekek 98 %-a 5-ös, illetve 4-es osztályzatot adott arra, hogy az erdő közepén saját úszómedencénk volt. Csupán 2 gyermek értékelte 3-ra ezt a fürdési lehetőséget.

 

A hármas osztályzatot talán attól a két gyermektől kaptuk, akik sem a szobával nem voltak elégedettek, sem a szobatársakkal nem jöttek ki, vagy talán olyan gyerekektől kapuk a 3-as osztályzatot, akik nem szeretnek strandolni. De összességében a gyerekek örültek, hogy saját medencénk volt, mivel az időjárás is kedvezett a táborozás alatt a strandolásnak.

 

 1. Az ételek minőségével, választékával is elégedettek voltak a gyerekek, jelesre minősítették.

A gyerekek 96 %-a elégedett volt az ételek választékával – zömében 4-es, 5-ös osztályzatot adtak – csupán 3 fő adott 3-as, 2 fő adott 2-es osztályzatot.

 

Ezt a jó minősítést annak köszönhetjük, hogy mindig figyelembe vesszük a gyerekek kérését az étlap összeállításánál. Arra törekszünk, hogy olyan ételeket készítsünk, amit a gyerekek szívesen meg is esznek. Az értékelés alapján ez úgy látszik, hogy sikerült is.

 

 1. Az ételek mennyiségénél is hasonló jó eredményt kaptunk, mivel az értékelés alapján jól is laktak.

A gyerekek 95 %-a nyilatkozott úgy, hogy bőséges, illetve elégséges volt az ételek mennyisége. Csupán 4 fő volt az, akik kevésnek minősítették az ételek mennyiségét.

 

Mivel minden étkezés után volt repetázási lehetőség, azért megkérdeznénk, azt a 4 főt, akik kevésnek tartották az ételek mennyiségét, hogy repetát miért nem kértek? Vagy ha kértek, és kaptak is, akkor talán az ő mennyiségi igényük nem felel meg a normális étkezésnek.

 

 1. Arra a kérdésre, hogy melyik étel volt a kedvenc ételed, kimagaslóan a pizza nyert.

 

Az alábbi táblázatban felsoroljuk azon ételeket, melyek szavazatot kaptak.

1. pizza
2. spagetti
3. lángos
4. tejbegríz
5. bundás kenyér
6. brassói
7. krumpli főzelék
8. rizses hús

 

 1. Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan étel, amit nem szívesen ettél meg, arra a táborozó gyerekek 62 %-a azt válaszolta, hogy nem volt olyan étel, amit nem szívesen evett meg. Ez a jó eredmény azt mutatja, hogy sikerült olyan jó étlapot összeállítani.

 

Az alábbi táblázatban tüntetjük fel, hogy a gyerekek által, mely ételek kaptak negatív minősítést, azaz nem szívesen ették meg:

 

levesek (zöldség) 9 fő
krumpli főzelék 7 fő
tejbegríz 2 fő
paradicsomos húsgombóc 2 fő
kenőmájas 2 fő
tejberizs (nem is volt) 2 fő
virsli 2 fő
diós tészta 2 fő
csirkepaprikás 1 fő
pizza 1 fő
spagetti 1 fő
csirkecomb 1 fő
gulyásleves 1 fő

 

Ha megnézzük a táblázatot, akkor arra jövünk rá, hogy csupán 1-2 fő az, akik egyes ételeket nem szívesen ettek meg.

 

 1. Megkérdeztük a gyereket, hogy van-e olyan étel, ami idén nem szerepelt az étlapon, de szívesen megettek volna, azaz az elkövetkezendő táborokban szívesen megennének. A megkérdezettek 27 %-ának nem volt külön kérése.

 

Az alábbi táblázatban soroljuk fel, hogy mely ételek kaptak jelölést. Ez a felsorolás megmutatja, hogy a gyerekeknek mekkora igényük van, mely a közétkeztetésben NEM, illetve ALIG VALÓSÍTHATÓ meg.

 

túrógombóc 21 fő *
palacsinta 17 fő *
gyros 16 fő *
gyümölcs 5 fő ***
fánk 2 fő *
hamburger 2 fő ****
túrós csusza 2 fő **
lasange 2 fő *
staek 2 fő ****
tejleves 1 fő ****
dödölle 1 fő **
cicege 1 fő ****
puding 1 fő **
rántott sajt 1 fő *
rántott hús 1 fő *
szilvás gombóc 1 fő *
tükörtojás 1 fő ****
bableves 1 fő **
mákos guba 1 fő *

* ekkora létszámnál nem vállalja a konyha

** megpróbáljuk megvalósítani

*** megvalósítjuk

**** nem közétkeztetési étel

 

 1. A táborozó gyerekek értékelték a tábor programjait is, azaz megkérdeztük, hogy összességében hogyan érezték magukat a táborban. A megkérdezettek 96 %-a 4-es, 5-ös osztályzatot, míg csupán 3 fő minősítette közepes eredményre a tábori programokat.

 

Az értékelés az mutatja számunkra, hogy idén is sikerült jó tábori programot összeállítanunk. Itt jegyeznénk meg, hogy valószínű attól a három gyermektől kaptunk 3-as osztályzatot a tábori programra, akik korábban már 2-es 1-es osztályzatot adtak a tábor elhelyezésére, illetve a szobabeosztásra.

 

 1. Megkérdeztük a gyerekeket, hogy mely tábori programok tetszettek nekik a legjobban. A legtöbb szavazatot a bátorságpróba kapta.

 

Az alábbi táblázatban felsoroljuk, hogy mely programok kaptak szavazatot, jelölést.

bátorságpróba 29 fő
úszás, fürdés, strandolás 16 fő
íjászat 12 fő
kalandpark 8 fő
számháború 6 fő
röplabda 4 fő
életnagyságú társas 3 fő
diszkó 1 fő
szépségverseny 1 fő
vízi-vetélkedő 1 fő
ti és mi verseny 1 fő
DVD megtekintése 1 fő
jelmezes házasság kötés 1 fő

 

 1. Természetesen azt is megkérdeztük a gyerekektől, hogy mely programok nem tetszettek nekik, a tábor melyik programját nem szeretnék, ha jövőre is lenne. A megkérdezettek 79 %-a azt válaszolta, hogy nem volt olyan program, amit jövőre nem szeretne. Ez az eredmény is azt bizonyítja, hogy a tábori programok a legtöbb gyermeknek tetszett.

 

Az alábbi táblázatban viszont azokat a programokat soroljuk fel, amelyek negatív minősítést kaptak.

vízi-vetélkedő 7 fő
szemétszedés 5 fő saját eldobott szemetet kellett a tábor területén összeszedni
rajzolás 1 fő
számháború 1 fő
falukutatás 2 fő nem is volt

 

 1. Megkérdeztük a gyerekeket, hogy tetszett-e nekik az idei tábor története, Robin Hood története, a jelmezek és a hozzá kapcsolódó programok. A gyerekek 76 %-a 5-re, 19 %-a 4-re, 3%-a 3-r értékelte, csupán 1 fő (Nosztalgia csoport) adott 2-es osztályzatot.

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy a Robin Hood történet tetszett a gyerekeknek. Annak az 1 főnek, akinek nem tetszet a történet, azt feltételezzük, hogy korban már nem illik a táborba, ezért van az, hogy 17-18-19 éves „nosztalgiásokat” idei táborban már elbúcsúztattuk a táborozástól.

 

 

 1. Idén – táboron kívüli – külsős programot is szerveztünk Törökmezőre, a Kaland-parkba. Megkérdeztük a gyerekeket, hogy mennyire tetszett nekik ez a külsős program. A megkérdezettek 56 %-a 5-re, 17 %-a 4-re, 7 %-a 3- ra, 1 fő 2-re, míg 14 fő 1-es osztályzatot adott.

 

Itt jegyeznénk meg, hogy azok között, akik 1-es osztályzatot adtak, többen azt is jelezték, hogy nem is vettek részt ezen a programon. Kérdésként vetődik fel bennünk, ha nem vettek részt a programon, ott sem voltak, akkor miért értékelték a kalandparkot 1-es osztályzatra. Talán a kalandparki programon való részvételtől féltek.

 

 1. Megkérdeztük a gyerekek, hogy jövőre milyen történet elevenedjen meg a táborba, mit játszunk el közösen. Na, itt elszabadult a gyerekek fantáziája. Részletesen felsoroljuk azokat, amelyeket feltüntettek a kérdőívben.

 

Egy gyermek több történetet is megjelölt.

Katonai tábor 18 szavazat
Kém tábor 11 szavazat
Harry Potter tábor 5 szavazat
Sport (foci) tábor 5 szavazat
Film tábor 4 szavazat
Szuper hősök tábora 3 szavazat
Gyűrűk ura tábor 3 szavazat
Ninja tábor 2 szavazat
Csillagok Háborúja tábor 2 szavazat
Sherlock Holmes tábor 2 szavazat
Vízi-pisztoly csata tábor 2 szavazat
TEK – FBI tábor 2 szavazat
Vízi-mentők tábora 2 szavazat
Ariel tábor 2 szavazat
Kör 3 tábor 2 szavazat
Könyvtábor 1 szavazat
James Bond tábor 1 szavazat
Rendőrtábor tábor 1 szavazat
Úttörőtábor 1 szavazat
Sheriff tábor 1 szavazat
Csipkerózsika tábor 1 szavazat
Léna farmja tábor 1 szavazat
Transformers tábor 1 szavazat
Csatajelenet tábor 1 szavazat
Vízi-mentők a Balatonnál tábor 1 szavazat
Egyiptomi tábor 1 szavazat
Az első Holdra szállás tábora 1 szavazat
Egészséges tábor 1 szavazat
Szuper Hősök tábora 1 szavazat
Lovagok és sárkányok tábora 1 szavazat
Miami Helyszínelők tábor 1 szavazat
Szuperhősök tábora 1 szavazat

A felsorolás magáért beszél. Ha valaki figyelmesen végig olvassa, a szavazati aránnyal ki tudja találni a jövő évi tábor témáját.

 

 1. Nevelők, ifi-vezetők munkájának értékelése.

A gyerekek a nevelők, ifi-vezetők munkáját 99 %-ában kiválóra, azaz 5-ösre értékelte. Volt olyan nevelő, aki csak 5-ös osztályzatot kapott, de volt olyan is, aki az 5-ös osztályzat mellé, azért kapott 4-est is.

 

Az előző évhez hasonlóan idén is előfordult, hogy egy nevelő egy gyermektől 1-es osztályzatot kapott, úgy, hogy a többi gyermek csupa 5-ös osztályzatot adott. Valószínűsíthető, hogy az érintett gyermeknek nem tetszett a nevelő valamely intézkedése. Itt jegyeznénk meg, hogy a nevelő a táborvezető utasításait hajtja végre, tehát összességében nem a nevelőre, hanem a táborvezetőre kellene ez esetben haragudnia a gyermeknek.

Idén először a táborvezető is értékelésre került, mivel ő vezette???? a Nosztalgia csoportot. Az értékelés (5 db 5-ös, 1 db 4-es) nem fedi a valóságot, hisz alig foglalkozott a csoporttal, hisz ők már 18-20 évesek. Valószínű, hogy az előző évek táborait is beszámították a gyerekek az értékelésnél.

 

 

 1. Megkérdeztük a táborozó gyerekeket, összességében (helyszín, program, étkezés) hogyan érezték magukat a táborban. 80%-ban 5-ös,19%-ban 4-es, 1%-ban 3-as osztályzatra értékelték a tábor.

 

Az értékelés alapján kimondhatjuk, hogy idén is sikerült egy kiváló tábort lebonyolítanunk.

A Nosztalgiások kifogásolták, hogy az idei tábor nem volt az-az igazi nosztalgia tábor. El kell, hogy keserítsük őket (azt a 6 főt, akik idén részt vettek), hogy többet nem szervezünk Nosztalgiások részére tábort – ők már valójában kinőttek ebből a táborozási formából. De bízunk abban, hogy mindig a korábbi tábor szép emlékeire fognak emlékezni.

 

 1. Megkérdeztük a gyerekeket, ha csak rajtuk múlna, akkor jövőre is velünk szeretnének-e táborozni.

A megkérdezettek 99%-a igennel, csupán 2 fő válaszolt nemmel, akik jövőre nem szeretnének velünk táborozni.

 

A nemmel válaszoló gyermek kérdőívét átnézve, a válaszok, értékelések a következők voltak:

név nélküli                        KÉRDŐÍV név nélküli                      KÉRDŐÍV
táborhelyszín 4 táborhelyszín 4
szobaelhelyezés 5 szobaelhelyezés 5
szobabeosztás 3 szobabeosztás 4
mennyire tetszett a medence 4 mennyire tetszett a medence 5
ételek minősége 5 ételek minősége 5
ételek mennyisége elég volt ételek mennyisége kevés volt
kedvenc ételed pizza kedvenc ételed milánói
nem szívesen etted meg spagetti nem szívesen etted meg paradicsomos húsgombóc
következő évben legyen az étlapon bableves következő évben legyen az étlapon rántott sajt
a tábor programjai 3 a tábor programjai 3
melyik volt a legjobb program rajz melyik volt a legjobb program kalandpark
melyik tábori program nem tetszett nem volt ilyen melyik tábori program nem tetszett nem volt ilyen
tetszett-e Robin Hood története 5 tetszett-e Robin Hood története 5
kalandparki külsős program 1 kalandparki külsős program 5
jövő évi tábor témája Transformers tábor jövő évi tábor témája nem írt semmit
Nevelő – Babu 5 Nevelő – Attila 5
Nevelő Gergő 5 Nevelő Bogi 1
Összességében hogy érezted magad 4 Összességében hogy érezted magad 5
Jövőre velünk fogsz táborozni? NEM Jövőre velünk fogsz táborozni? NEM

 

 

 

Összegzés:

A pozitív és negatív értékelést is figyelembe véve az idei tábor is jól sikerült. A gyerekek zömében jól érezték magukat. Sikerült a helyszínnek – Sherwoodi erdő – megfelelő – Robin Hood – keret történetet eljátszanunk, korhű jelmezekben.

Kihasználtuk a medence adta lehetőséget.

 

 

 

 

 

Szervezők

 

 

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.