Bemutatkozás

Bemutatkozás

Tábor története

 

Magyarországon az elmúlt években jelentősen megnőtt a táplálékallergiával élők száma, amely sajnos a gyerekeket is nagy számban érinti. Ez nem csak genetikai, hanem környezeti és táplálkozásbeli tényezőkre is visszavezethető. A leggyakoribb táplálékallergének a glutén, a tejcukor, a tejfehérje, a tojás, a szója, a földimogyoró és a kén-dioxod, valamint ezek származékai. A táplálékallergiák csak úgy orvosolhatóak, ha az allergént teljesen kizárjuk az étrendből. A szigorú diéta miatt a táplálékallergiás gyermekek csak ritkán vagy egyáltalán nem tudnak részt venni az osztálykirándulásokon, táborokon, mert nem tudják számukra biztosítani a megfelelő diétát.

Ezért egy fiatalokból álló kis csapat gondolt egyet és az ilyen táplálékallergiás gyermekekre gondolva hoztuk létre 2009 áprilisában a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesületet. Az egyesületünk ugyan még újnak mondható, de az egyesületünk elnökének, táborszervezőjének a múltja (múltunk) már 40 évre vezethető vissza. Egyesületünk célja bármilyen táplálékallergiával élő gyermek táboroztatása, ahol felkészítjük őket felnőtt életükre, hogy a táplálékallergia semmiben se gátolja vagy fogja vissza őket, elsősorban egészségtudatuk kifejlesztésével és fenntartásával. Egyesületünk számos diétás- és egyéb élelmiszereket előállító gyártóval és forgalmazóval van kapcsolatban annak érdekében, hogy a gyermekek ellátása a táborban minél jobb minőségben, és szélesebb választékban történjen, valamint az érintettek megismerhessék a legújabb diétás termékeket. Több hazai és külföldi céggel, szervezettel, intézménnyel vagyunk kapcsolatban és működünk együtt egyesületünk céljainak elérése érdekében.

Táboraink előkészületeinél a legfontosabb dolog, hogy táborozóink részére tudjuk biztosítani a megfelelő diétát, amely csak a jól felszerelt konyhákon megoldható, így a táborhely kiválasztásánál a konyha elsődleges szempont. A másik nélkülözhetetlen tényező, a szakács, aki ismeri, és el is tudja készíteni a diétás ételeket. A tábornak állandó szakács nénije van, aki nem menzai, hanem a gyerekek által kedvelt és szeretett, finom ételeket készít a táborozás alatt – pl.pizza, lángos, gyros stb.

Úgy gondoljuk, hogy egy tábor csak akkor lehet jó, ha a gyerekeknek izgalmas és változatos programokat tudunk szervezni. Minden évben más és más témát dolgozunk fel egy történettel, amelyet a gyerekekkel együtt játszunk el a tábor során. Korábbi táborainkban a gyerekek megismerhették Mátyás király, Harry Potter, Aladdin, A négy muskétás, avagy a királynő nyakéke, Robin Hood történetét is, 2009-ben FBI – 2017-es NCIS témájú táborunkban pedig ügyes nyomozókként deríthettek fel bűnügyeket, foghattak el bűnözőket.

Táborainkba nem csak táplálékallergiás gyermekek jelentkezhetnek, örömmel látjuk a nem diétázó testvéreiket, barátaikat egyaránt. Azért választottuk a táboroztatásnak ezt a formáját, mert a diétázó gyermekek sok esetben visszahúzódóbbak társaiknál, beilleszkedési problémákkal küzdhetnek, illetve a nem diétázó gyermekek nem ismerik táplálékallergiás gyermekek gondjait.

Hagyományok, egy tábor menete

 

Táboraink szervezése és lebonyolítása során az újdonságok és újítások mellett nagyon fontosnak tartjuk a hagyományokat, amelyek tábori programjainkban és a napi rendben is visszaköszönnek.

A napirendre azért is van szükség, hogy a gyerekek tudják mikor van az ébresztő, mikor kezdődik a reggeli szobaszemle, mikor van gyülekező a programokra vagy az étkezésekre, illetve hogy este mikor van takarodó. Ez ad egyfajta keretet a táborban eltöltött napjainknak és a gyerekek is tudják, hogy mikor mire számítsanak.

Az első este hagyományos programja az ünnepélyes zászlófelvonás, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi a tábor. A hét során számos, minden évben visszatérő játék és program megrendezésre kerül, amelyek nélkül nem lennének igaziak a TGYTE-s táborok. Ezek közé tartozik a tábori táncok megtanulása, amiket az esti diszkók során együtt tudnak a gyerekek eltáncolni, ezzel is erősítve a csapatszellemet, vagy a fiúk és lányok vetélkedője a Ti és Mi, az éjszakai bátorságpróba, az emberméretű társasjáték, illetve a tábort lezáró utolsó esti hivatalos zászlólevonás.

Nevelőink

A táborainkban résztvevő gyerekek biztonságáról és felügyeletéről nevelői gárdánk gondoskodik.

A tábori hét során személyesen felelnek a rajukba tartozó, rájuk bízott gyermekekre. Ők azok, akik vezetik és koordinálják a táborozókat a különböző programokon való részvétel során (pl.strandra való eljutás, játékok, csapatfeladatok) és hozzájuk lehet fordulni bármilyen gond esetén, közösen keresve megoldást az adott problémára. Amellett, hogy jelenlétükkel garantálják az együtt eltöltött idő gondtalanságát, megalapozzák a tábori hangulatot játékok, vetélkedők vagy kötetlen beszélgetések útján. Fontos céljuk, hogy a tábor végére egy igazi, összetartó csapattá kovácsolják össze a gyerekeket, akik így megérezhetik, milyen is a TGYTE “család” részesének lenni.

A nevelői gárda minden tagját gyerekkoruk óta ismerjük, hiszen anno évekig ők is velünk táboroztak. Kezdetben mindegyikük ifi-vezetőként segédkezett a táborok során, segítve az akkori nevelők munkáját, majd az ifi-vezetőként eltöltött 2-3 év után váltak nevelőkké.

Nevelőink között több pedagógus is található, de akadnak más szakterületről érkezők is, akik munkájukkal a gyerekkorukban kapott élményeket szeretnék tovább és átadni a mostani táborozóknak.

 

Kis
István

Nagy
Margit

Kovács Elemér

Kis
István

Kovács Elemér

Elérhetőségek:

e-mail: info@taplalekallergiatabor.com

telefon: +36/30-622-5612

Kövess minket: